Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Çekim İzni

ÇEKİM İZİNLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

YAPILACAK İŞLEMLER

Çekim izni taleplerine ilişkin bilgi, belge ve formlar İl Müdürlüğümüzün https://usak.ktb.gov.tr/ web adresinde detaylı olarak belirtilmiş olup, yapımcıların, kamu, özel kurum/kuruluş, şirket veya şahısların, sinema filmi, TV filmi, TV dizisi, TV programı, kısa tanıtım filmi, film, video klip, reklam, sosyal medya reklam ve tanıtımı vb. çekim izin talepleri, İHA/drone ile çekim izinleri, Bakanlığımız müze ve ören yerlerinde (antik kent, höyük vb.)  yapacakları film çekim izin taleplerine ilişkin başvuruların hangi belgelerle, nereye, ne şekilde yapılması gerektiğine dair aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda, çekim bildirimlerini aşağıdaki belgeler ile online olarak https://cekimizni.ktb.gov.tr  web adresi üzerinden yapılması gerekmekte olup, web adresi üzerinden yapılmayan başvurular (zorunlu sistemden kaynaklanan durumlar hariç) dikkate alınmayacak ve çekim izni düzenlenmeyecektir.

YERLİ YAPIMCILAR ÇEKİM İZİNLERİ

Yerli film yapımcılarının çekim izni Film Çekim İzinleri ve Ortak Yapımlar Hakkındaki Yönetmelik”in 11 nci maddesine göre, “…. Türkiye’de ticari amaçlı film çekmek isteyen yerli yapımcılar, film çekim bildirimlerini çekimlerin başlamasından en az beş iş günü önceden çekim yapılacak mahallin en büyük mülki idari amirliğine bildirmekte yükümlüdür." denildiğinden, yerli film yapımcıları bildirimlerini https://cekimizni.ktb.gov.tr web adresi üzerinden istenilen belgelerle online olarak yapılması gerekmektedir.

Film çekim bildirimlerinin onaylanması/kabul edilmesinden sonra çekim bildirim formunu ve Valilik çekim izni onayını müracaat ettiği aynı sistem üzerinden alabileceklerdir. Çekim bildirimi, özel izin gerektiren mahaller söz konusu olduğunda o mahallin bağlı olduğu kamu kurumu veya kuruluşundan ayrıca izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.

NOT: Başvuru sahibinin çekimin konusunu, ne amaçla ve nerede yayınlanacağını, hangi tarihte, kimin tarafından ve nerede yapılacağını içeren bir dilekçe, film çekim taleplerinde film detaylı senaryosu ile birlikte çekimlerde mekânın nasıl kullanılacağının ayrıntılı olarak belirtildiği yazılı belge, adına çekim yapılacak kamu kurum, kuruluş gerçek veya tüzel kişinin izin onayı ile https://cekimizni.ktb.gov.trweb adresi üzerinden başvuruda bulunması gerekmektedir.

Müze ve ören yerlerinde yapılacak çekimlerde müzeler ve kazı başkanlıkları görüşleri Bakanlığımıza (Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Hakla İlişkiler Basın Müşavirliği) iletilerek görüş yazı beklenildiğinden müracaatların çekim tarihinden en az 10 gün öncesinden sisteme yapılması gerekmektedir.

Gerçek kişi (Şahıs) başvurularda; vergi levhası, faaliyet belgesi (6 aylık süreyi doldurmamış olması gerekmektedir), imza sirküleri, kimlik belgesi ve dilekçe örneği. (EK-1)

Şirket başvurularda; kimlik belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, şirket faaliyet belgesi (6 aylık süreyi doldurmamış olması gerekmektedir), imza sirküleri ve dilekçe örneği. (EK-1)

Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluğunda bulunan kervansaray, cami, medrese, han ve hamam vb. mimari yapılarda gerçekleşecek çekimlerde öncelikle; Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğünden izin alındıktan sonra izin yazısı ile birlikte Bakanlığımızın https://cekimizni.ktb.gov.tr web adresi üzerinden online müracaatların yapılması gerekmektedir.

İHA/DRONE İLE YAPILACAK ÇEKİMLER

İHA/drone ile yapılacak çekimler için, Uşak Valiliği'nin konuya ilişkin 20/05/2020 tarih ve 2020/1 sayılı genelgesinde “…'İlimiz genelinde her ne amaçla olursa olsun yapılacak İHA/drone kullanımları öncesinde, Emniyet Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Valilik Makamından izin alınmasının gerektiği, izinsiz yapılacak uçuşlarda İHA/drone’lerin mahalli kollukça düşürülerek kullananlar hakkında da cezai yaptırımların uygulanacağı….”,belirtilmekte, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün SHT-İHA talimatları gereği, İHA uçurmak için uçuş izninin alınmasının zorunlu olduğu, isteyen pilotların https://iha.shgm.gov.tr web adresinde sisteme kayıt olmaları ve SHGM’den uçuş için onay almalarının zorunlu olduğu belirtilmesi ve İHA/drone ile yapılacak çekimler İl Müdürlüğümüzün görev, yetki ve sorumluluk alanı dışında olması nedeniyle, İHA/drone uçuş izni belgesinin alınmasını müteakip diğer belgelerle birlikte çekim izni bildirimlerini https://cekimizni.ktb.gov.tr adresi üzerinden yapılması gerekmektedir.

YABANCI YAPIMCILAR ÇEKİM İZİNLERİ

15/10/2019 tarih ve 30919 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Film Çekim İzinleri ve Ortak Yapımlar Hakkındaki Yönetmelik”in 10 ncu maddesinde yer alan”….Türkiye’de ticari amaçlı belgesel, sinema filmi, TV filmi, TV dizisi, TV programı, kısa film, video klip veya reklam türünde film çekmek isteyen yabancı yapımcılara çekim izinleri Bakanlığımız Sinema Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Yabancı yapımcılar çekim iznine ilişkin başvurularını söz konusu Genel Müdürlüğün https://filmingpermit.ktb.gov.tr web adresine çekimlerin başlamasından en az on iş günü önce yapılması gerekmektedir.

Başvurulardan uygun bulunanlar için başvuruda belirtilen süre boyunca geçerli olacak izin belgesi düzenlenmekte ve başvuru sahibine online olarak müracat ettiği yere Valilik İzin Onayı yüklenmekte ve ilgili yerlere de ayrıca iletilmekte olup, alınan çekim izni, çekimin gerçekleştirileceği mahallin en büyük mülki idare amirliğinden, özel izin gerektiren mahaller söz konusu olduğunda ise o mahallin bağlı olduğu kamu kurumu veya kuruluşundan, izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. 



ÇEKİM İZNİ İÇİN  DİLEKÇE ÖRNEĞİ