Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Yapmadan Dönme

Uşak İline ziyarete gelen bir turistin mutlaka gezmesini, görmesini, yemesini tavsiye ettiğimiz ürün yer yada aktiviteler şunlardır :

Atatürk ve Etnografya Müzesi
Milli Mücadele yıllarında Uşak karargahı olarak kullanılan eski bir konaktır. Türk kuvvetlerine esir düşen Yunan Generali Trikopis, Ulu Önder Mustafa Kemal Paşa’nın huzuruna burada çıkarılmıştır. Bina 1900 yılında yapılmış olup Uşak’ın tarihi evlerindendir. Müzede; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi giyim eşyaları ve takıları, Atatürk’ün yatak, çalışma ve misafir odaları ile birtakım eşyaları, Yunan mezalimine ait fotoğraflar olmak üzere 1412 adet etnografik eser bulunmaktadır. Müzeyi yılda yaklaşık olarak 7000 kişi ziyaret etmektedir.

Arkeoloji Müzesi
Yaklaşık 48 yıl boyunca aynı binada hizmet veren Uşak Arkeoloji Müzesi, 2018 yılında yeni binasına taşınarak modern müzeler arasında yerini almıştır. Üç kattan oluşan Müzede, 43 bin koleksiyon ve 2000 eser sergilenmektedir. İlk kat, Uşak sınırları içerisinde bulunan arkeolojik eserlere ayrılmıştır. İkinci kat, para ve paranın tarihine, üçüncü kat ise Lidya Dönemi'ne ve Karun Hazineleri'ne ayrılmıştır. Karun Hazineleri'nin en değerli parçalarından biri olan "Kanatlı Denizatı Broşu" burada sergilenmeye başlanmıştır. 

Paşa Hanı
Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından bir Fransız mimarı 1898 tarihinde yaptırılmıştır. Uşak’ın mimari güzelliğini gösteren yapıtlardandır. İki katlı ve taş yapıdır.

Bedesten
İtalyan bir mimar tarafından 1901 yılında yapılmıştır. İki katlı ve taş kullanılarak yapılan bina 1980'li yıllarda restore edilerek sarraflar çarşısı haline getirilmiştir.

Ulu Cami
Yapılışına açıkça belirten bir tarih yoktur. Orta kapının sağ üst tarafında görülen kitabe camiye değil Kocasu diye anılan çeşmeye aittir. Bu kitabe camiye ait olmamakla birlikte, Ulu Caminin yapımı hakkında bize bilgi vermektedir. Ulu cami binasının yapı tarzı Germiyan Beyliği devrinin özelliğini taşımaktadır.

Burma Cami
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Evliya Çelebinin bu cami hakkında yazdığı kitabenin tarihine göre, Ulu Cami'den 158 yıl sonra yani 978 yıllarında yapılmıştır.

Taşyaran Vadisi
Uşak-İzmir Karayolu üzerinde şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta olan Taşyaran Vadisi; su, rüzgâr ve tektonik hareketler sonucu oluşmuştur. Vadiyi kaplayan ve zeminden başlayarak farklı renklere bürünen kayalar, bir ressamın renk paleti gibi görünmektedir. Taşyaran Vadisine özgü bitki örtüsü ve jeolojik oluşumlar, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Batı Anadolu’nun iç kesimlerindeki dağların suyuyla beslenen Gediz Nehri, Taşyaran Vadisi’nin dahil olduğu Gediz Havzasının bu kesiminde ilginç oluşumlara imza atmıştır.

Kış döneminde vadi güneş almadığından akarsu buz tutmaktadır. Ege bölgesinde bir akarsuyun buz tuttuğunu görmek neredeyse imkânsızdır ama Taşyaran’da bunun keyfini çıkarabilirsiniz. Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı’nda piknik alanları, seyir terası, gözlem kulesi, tuvaletler, kamelyalar, büfe ve çay kahve içebileceğiniz yer bulunmaktadır. Vadi, yaklaşık 2 bin 500 metre uzunluğunda bir yürüyüş güzergahına sahiptir.

Clandras Köprüsü
Karahallı İlçemizde olup Banaz Çayı üzerindedir. Lidyalılar tarafından Kral yolu üzerinde yaptırılmıştır. Kemer uzunluğu 24 m., derinliği 17 m., eni 1.75 m dir. Kalemle işlenmiş kemerin taşları zivanalı olarak birbirine bağlanmıştır.

Blaundos Antik Kenti
Sülümenli Köyü'nün kuzeydoğu kesiminde bir tepenin üzerinde yer alan Blaundos Antik Kenti, üç dere yatağıyla çevrili bir yarımada görünümündedir ve Uşak'a 40 km uzaklıktadır. Lidya Bölgesi'nde Frigya sınırına yakın olan kent, Helenistik dönemde (M.Ö. III. yy.) Büyük İskender'in Anadolu'ya yaptığı seferden sonra Makedonlar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilmiştir. Bergama Krallığı döneminde askeri bir şehir olan yer, Roma ve Bizans döneminde de stratejik önemini korumuştur. Blaundos Kentine giriş, çevresi derin ve dik olduğu için kuzeydeki kuleli tek kapıdan sağlanmaktadır. Kentten geriye kalanlar; stadion, tiyatro, İon düzeninde tapınak, su kemerleri ve çeşitli kaya mezarlarıdır. Antik kentin konumu ziyaretçiler için popüler bir yer olduğu için kazı çalışmaları bir zorunluluk haline gelmiştir. Uşak Müzesi ve Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 2018 yılından bu yana kazı çalışmaları yürütülmektedir.

Sebaste Antik Kenti
Uşak'ın Sivaslı İlçesi'nin 2 kilometre kadar güneybatısında bulunan Sebaste Antik Kenti, şehir merkezine 35 km uzaklıktadır. Sebaste  şehri, Roma imparatoru Augustus tarafından M.Ö.20 yılında Sebaste adıyla kurulmuştur. Roma Dönemine ait 12 önemli şehirden biridir. M.S. 9'uncu yüzyılda yakın çevresindeki kentlerin piskoposluk merkezi haline gelmiştir. En görkemli çağlarını Bizans Dönemi'nde yaşayan kentte büyük ve küçük olmak üzere iki kilise bulunmaktadır. Kentin kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Kamulaştırma işlemlerinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığınca kazı çalışmalarına başlanacaktır.

Ulubey Kanyonları ve Cam Teras
Uşak İl merkezine 33 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ulubey Kanyonları, dünyanın 2. büyük kanyonu olarak bilinmektedir. Kanyonun üzerinde bulunan cam teras sayesinde ziyaretçiler, hem eşsiz kanyon manzarasını izleyip hem de kanyon içinde yürüme imkanı bulmaktadır. Kanyon boyunca Antik Dönemlerden kalma su kanalları, kaya mezarları ve mağaralar yer almaktadır. Ayrıca Hristiyanlığın Montanizm tarikatının merkezi olan Pepouza Antik Kenti de kanyonun içerisindedir. Ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan kanyon, son zamanlarda doğa fotoğrafçıları ve düğün fotoğrafçıları için popüler bir mekan haline gelmiştir. 

Uşak İlimize özgün yemekler
Uşak Tarhanası, Çömlek Eti, Taş Kapama, Keşkek, Alacatene, Katmer, Bükme, Peksimet, Haşhaş sürtmesi, Tahin Helva , Un Helvası, Aşure