Arnavutluk’un Tiran, İşkodra ve Elbasan şehirlerinde Türk Kültür Haftası düzenleniyor. Türk kültürünün birbirinden renkli unsurları, hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle tanıtılıyor.
Türk Kültürü Haftası’nda, edebiyattan tiyatroya, gastronomiden halk müziğine, sinemadan çocuk oyunlarına kadar bir dizi etkinlik gerçekleştiriliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Arnavutluk Kültür Bakanlığı ve Tiran Büyükelçiliğimiz iş birliğinde programlanan ve 7 Temmuz’a kadar sürecek Türk Kültürü Haftası boyunca sadece Asya ve Avrupa kıtalarının değil, milletlerin, kültürlerin, yaşayışların kesiştiği, büyük uygarlıklara ev sahipliği yapan Türkiye’nin zengin kültüründen eşsiz örnekler sergilenecek.
Türk Kültür Haftası’ndan Öne Çıkan Etkinlikler
Kültür Haftası’nın açılışı, Devlet Halk Dansları Topluluğu ve İstanbul Modern Folk Müzik Topluluğu’nun “Türkiye’nin Renkleri” adlı gösterisi ile 29 Haziran’da Tiran’da yapıldı. Gösteri, 1 Temmuz’da da Elbasan’da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Tiran Sanat Üniversitesi FAB Galeri, “Yakın Temas: Genç Güncel Sanat Sergisi” ile genç sanatçılarımızın 23 eserine ev sahipliği yapıyor.
Hafta kapsamında gerçekleştirilecek çocuk etkinlikleri de özel bir yere sahip. Geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz-Hacivat gösterisi ve çocuklar için atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. “Hayal Dükkanı” adlı çocuk oyunu sahnelenecek. Çocuklar Tiran’da açık hava sinemasında ayrıca “Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası” adlı filmi izleme imkânı bulacak.
İşkodra’da ise ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın “Ahlat Ağacı” adlı filminin gösterimi yapılacak.
Dünyanın önde gelen mutfaklarından biri olan Türk mutfağından örnekler de Türk Kültür Haftası’nın önemli etkinlikleri arasında yer alıyor. Tiran’da 2 ve 3 Temmuz tarihlerinde hem Türk yemekleri hem de geleneksel sokak lezzetleri Türkiye’den gelen maharetli aşçılar vasıtasıyla Arnavutluk halkına sunulacak.
Hafta kapsamında ayrıca bir "öykü yolu" (storywalk) etkinliği düzenlenecek. Bu açık hava etkinliğinde, edebiyatseverler Türk Edebiyatı'nın en önemli çocuk ve gençlik kitabı yazarlarından Mevlana İdris Zengin'in "Küçük Süpermen" adlı kitabını Tiran Göl Parkı'nın yürüyüş güzergahında ilerlerken okuma fırsatı yakalayarak Türk çocuk edebiyatının en güzel örneklerinden birini deneyimleyebilecek.
Ayrıca iki ülkenin Milli Kütüphaneleri arasında iş birliği anlaşması imzalanacak ve TEDA Çeviri ve Yayım Destek Programı kapsamında Türkçeden Arnavutçaya tercüme edilmiş yaklaşık 300 kitap, Arnavutluk Milli Kütüphanesi’nde 2-13 Temmuz tarihleri arasında sergilenecek. Ardından da kitaplar Arnavutluk Milli Kütüphanesi’ne bağışlanacak. Kütüphanedeki etkinlikler, Türk yazarların söyleşi ve imza günü etkinlikleri ile devam edecek. Türk yazarlar İşkodra ve Elbasan’da da sevenleri ile buluşacak.
Ünlü Arnavut Türkolog Tahir Dizdari’ye ilişkin iki önemli kitap etkinliği de iki ülke arasındaki yakın kültürel ilişkilerin bir yansıması olarak kültür haftası programında yer alacak. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından kitaplaştırılan “Tahir Dizdari’nin Hayatı ve Eserleri” isimli çalışma 4 Temmuz’da düzenlenecek programla Arnavutluk halkına tanıtılacak.
Türk Dil Kurumu tarafından basımı yapılan “Arnavutçadaki Türkçe Alıntılar” adlı yeni bir kitap da 6 Temmuz’da Arnavutluk’ta edebiyat dünyası ile buluşacak.
Devlet Opera ve Balesi’nin en popüler ve görkemli oyunlarından biri olan “Güldestan” adlı bale gösterisi Tiran’da, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Bir Nefes Dede Korkut” adlı oyunu ise İşkodra’da sahnelenecek.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın caz topluluğu Cazın Kartalları Orkestrası’nın, Anadolu ve Balkan ezgileri ile klasik ve popüler müzikleri cazın ritmiyle buluşturacağı konserde sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak.
Türk Kültür Haftası’nın kapanışı, ünlü keman virtüözü Elvin Hoxha Ganiyev’in eşlik ettiği İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın dinleyenlere müzik ziyafeti sunacağı konserle yapılacak.